Σημαντικές Ερευνητικές Επιστημονικές Διακρίσεις – “Κυτταρική Γήρανση”

Το 2013 το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό AGING δημοσίευσε το κύριο άρθρο της ερευνητικής μου διατριβής η οποία εκπονήθηκε στο εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Βασίλη Γοργούλη και του Αν. Καθηγητή Αθανασίου Κοτσίνα .

Μάλιστα το άρθρο μπήκε στο εξώφυλλο του περιοδικού , γεγονός που υπογραμμίζει την πρωτοπορία και την σημαντικότητα των ευρημάτων σχετικά με την έρευνα του φαινομένου της κυτταρικής γήρανσης.

Η κυτταρική γήρανση είναι ένας σημαντικός τομέας έρευνας της μοριακής βιολογίας του καρκίνου.

Κορυφαίες δημοσιεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πετύχει στον τομέα μελέτης της καρκινογένεσης ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών κος Βασίλης Γοργούλης που ίδρυσε και διευθύνει την Ομάδα Μοριακής Καρκινογένεσης στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος. Η αναγνώριση της συμβολής της εργασίας μας, στην πρόοδο της μελέτης της κυτταρικής γήρανσης , τόσο από το περιοδικό που τη δημοσίευσε όσο και από τον σημαντικό αριθμό ετεροαναφορών (citations) που έχει λάβει είναι μεγάλη ηθική ανταμοιβή.

 

(το εξώφυλλο του περιοδικού με φωτογραφία στο εξώφυλλο γηρασμένα κύτταρα που ανιχνεύονται με τη μέθοδο που περιγράφουμε στο άρθρο Georgakopoulou EA, Tsimaratou K, Evangelou K, Fernandez Marcos PJ, Zoumpourlis V, Trougakos IP, Kletsas D, Bartek J, Serrano M, Gorgoulis VG. Specific lipofuscin staining as a novel biomarker to detect replicative and stress-induced senescence. A method applicable in cryo-preserved and archival tissues. Aging (Albany NY). 2013 Jan;5(1):37-50. PubMed PMID: 23449538; PubMed Central PMCID: PMC3616230.)

 

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο στην Ελλάδα σήμερα να επιβιώνεις ως κλινικός γιατρός και ταυτόχρονα να προσπαθείς να συμμετέχεις στην παγκόσμια προσπάθεια για εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης μέσω της ιατροβιολογικής έρευνας. Παρόλο που αυτό είναι διεθνής πρακτική για το ιατρικό επάγγελμα και επιβραβεύεται και προβάλλεται από όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Στην Ελλάδα οι γιατροί πραγματοποιούμε επιστημονικές δημοσιεύσεις με πολύ κόπο και ελάχιστη προβολή ορμώμενοι από την αγάπη μας για την ιατρική επιστήμη και την ανάγκη να είμαστε καλύτεροι γιατροί για τους ασθενείς μας .

Χάρη στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σημαντικών επιστημόνων στην Ελλάδα (Καθηγητές ΕΚΠΑ κος Γοργούλης, κος Κίττας , κος Λάσκαρης) και στο εξωτερικό (Prof Bagan Spain, Prof Scully CBE UΚ) έγινε εφικτή η ολοκλήρωση και δημοσίευση εκμέρους μου 27 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά με διεθνή αναγνώριση :

( pubmed-Medline ) : www.ncbi.nlm.nih.gov/
pubmed/ Georgakopoulou/

Πρόσφατα δε το περιοδικό του Βρετανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου (British Dental Journal) δημοσίευσε επίκαιρο άρθρο σχετικά με την επίδραση των βιοτεχνολογικών φαρμάκων (biologicalagents) στη στοματική υγεία, το οποίο συνέγραψα με τον καθηγητή Στοματολογίας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα ScullyC (CBE-Commander of the Most Excellent Order of the British Empire )Georgakopoulou, E. andC. Scully (2015). “Biological agents: what they are, how they affect oral health and how they can modulate oral healthcare.” BrDentJ 218(12): 671-677.

Και αυτή η δημοσίευση σε ένα υψηλού κύρους περιοδικό για την διεθνή οδοντιατρική κοινότητα αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση.